Sofrologiepraktijk Van Dijk

Holistische coaching en workshops op het gebied van bewustzijnsontwikkeling, veerkracht, balans en herstel bij stress en slaapgerelateerde klachten.

Sofrologie

Sofrologie wat is het en waar komt het vandaan?

Sofrologie is een methode, een discipline waarbij met eigen en originele technieken onderzoek wordt gedaan naar het pure bewustzijn en de waarde van het bestaan ervan. Deze werd in 1960 in Madrid ontwikkeld door prof. A. Caycedo in het kader van de klinische psychiatrie. Het woord Sofrologie en vervolgens alle semantische afleidingen ervan, werden door prof. A. Caycedo gebaseerd op volgende Griekse formanten: SOS voor harmonie of balans, PHREN voor het bewustzijn of de geest, LOGOS voor wetenschap of studie.

Dit resulteerde in: ‘de wetenschap die het bewustzijn in harmonie bestudeert’. Bij aanvang van zijn wetenschappelijk onderzoek naar het bewustzijn, bedacht prof. A. Caycedo een passende Latijnse leuze: “Ut conscientia noscatur”, wat betekent: “dat het bewustzijn gekend wordt”. Inmiddels wordt de methode verder ontwikkeld door zijn dochter prof. N. Caycedo.

De zoektocht van prof. A. Caycedo bracht hem tot de synergie van methodes uit het Oosten en het Westen. Kennis en ervaringen uit de fenomenologische psychiatrie, therapeutische hypnose en ontspanningstechnieken, waaronder de Autogene Training van Schulz bracht hij samen met oosterse technieken, zoals yoga, Tibetaans boeddhisme en Japanse zen. Synergie door verschillende aspecten van deze technieken te integreren, ontstond de basis voor deze prachtige methode: de Caycediaanse Methode van de sofrologie.

Sofrologie is, net als veel geest-lichaamsgerichte therapieën, holistisch van aard. Dat wil zeggen dat het lichaam en de geest niet los van elkaar gezien (kunnen) worden. De balans tussen lichaam, geest en omgeving moet volgens de sofrologie in orde zijn, anders kan een mens niet optimaal functioneren. Iedere verstoring van die balans kan tot ziekte leiden, zowel psychisch als fysiek. Het lijf kan reageren met een burn-out, niet kunnen doorslapen, een kort lontje, niet goed in je vel zitten, hoofdpijn en dergelijke.

Sofrologie beoogt ontspanning tot stand te brengen door het oefenen van de juiste adem­halingstechnieken. Ontspanning, ademen en het aannemen van bepaalde houdingen kan leiden tot een bewustzijn dat dieper gaat dan ons normale bewustzijn. Deze staat wordt sofronisatie genoemd. Bereik je dit diepere bewustzijn, dan ben je beter in staat om je angsten los te laten, je gedrag te beïnvloeden en je spanningen te verlichten. Dat geldt zowel op het lichamelijke, het geestelijke, als op het emotionele vlak. Volgens de leer van de sofrologie zijn er drie bewustzijnsniveaus die van belang zijn om  te onderscheiden; Het pathologische bewustzijn: dit bewustzijn omvat alle mogelijke  psychische stoornissen. Het normale, dagelijkse bewustzijn: dit is het bewustzijn waarin we dagelijkse dingen beleven, zoals blijdschap, verdriet, falen, slagen, enz.  Het sofronische bewustzijn: dit is het ultieme bewustzijn dat je in staat stelt om volledig tot rust te komen en “in jezelf” te landen.

Ben je in deze gradatie van het bewustzijn aangekomen, dan kun je jezelf bevrijden van alles wat negatief is: angsten, somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK), spanning en stress gerelateerde klachten.

© 2024 Sofrologiepraktijk Van Dijk

Thema door Anders Norén