Sofrologiepraktijk Van Dijk

Holistische coaching en workshops op het gebied van bewustzijnsontwikkeling, veerkracht, balans en herstel bij stress en slaapgerelateerde klachten.

Fenodescriptie

FENODESCRIPTIE (FENO)

Er gebeurt veel tijdens een traject en tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Ervaringen die wellicht weer snel vervliegen maar wel belangrijk zijn voor je onderbewustzijn.

We schrijven onze ervaringen op, zonder oordeel en noemen dit een fenodescriptie. Hoewel je geen oordeel velt over wat je ervaart, merk je vaak wel dat er aan het eind van de sessie iets is veranderd in je lichaam of geest. Je kunt bijvoorbeeld warmte ervaren of een gevoel van inzicht krijgen. Het kan zijn dat je een stelsel of spier anders voelt dan de andere. Het is alsof je een foto maakt van je ervaringen en gedachten tijdens en na de sessie.

VASTLEGGEN EN INPRENTING

De oefeningen werken op het sofrologisch bewustzijnsniveau; deze diepe laag van het bewustzijn heeft als mogelijkheid om zaken te heroverwegen en herprogrammeren, dat wat je niet meer dient uit je systeem te wissen en andere patronen toe te laten. Het opschrijven van ervaringen die je tijdens een oefening hebt gehad bevordert dit proces van herstructurering, herprogrammering en herstel.

HOEVEEL TIJD VRAAGT HET MAKEN VAN EEN FENODESCRIPTIE

Dit hoeft niet veel tijd te kosten: als je weinig tijd hebt, kies je gewoon een woord dat de gevoelens of ervaring het best beschrijft en noteert dat bijvoorbeeld in je smartphone. Je kunt er echter ook een heel verslag van maken. De keuze is aan jou.

‘Time is free, but it’s priceless.’

Rena

© 2024 Sofrologiepraktijk Van Dijk

Thema door Anders Norén